fbpx

Imelletty perunalaatikko

Lisätty 26.11.2012
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
 • Annokset: 8
 • Esivalmisteluaika 0m
 • Valmistusaika: 0m
 • Yhteensä: 0m

8 henkilölle

2 Peruna (kg)
4 Vehnäjauho (rkl)
3 Auringonkukkaöljy (rkl)
8 Soijajuoma, soijamaito (dl)
0.5 Suola (tl)
2 Siirappi (rkl)

Valmistusohjeet:
1) Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä.
2) Kuori kypsät perunat kuumina.
3) Survo ne ja lisää vehnäjauhot.
4) Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa 2-3 tuntia.
5) Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää öljy/margariini, soijamaito ja suola.
6) Sekoita joukkoon hiukan siirappia, jos haluat lisää makeutta.
7) Voitele öljyllä kaksi 1½ litran vuokaa ja kaada seos niihin. Jätä vuoat melko vajaiksi, koska seos kuohuu uunissa.
8) Paista 150-175°:ssa 2-3 tuntia.

Resepti: Vegaaniliitto, www.vegaaniliitto.fi

Erityspiirteet:, , , , , Avainsanat:, , , , ,

Hiilijalanjälki

 • 60 g

  CO2e / 100 g
 • 220 g

  CO2e / annos

Palvelun nimi Mindo tulee sanoista mind ja do, eli välitä ja toimi. Haluamme edistää vastuullista syömistä – ruokaa joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

 1. lisännyt: Jussi on 29.12.2017

  Imellä optimilämpötilassa

  Kun imellytetään imellysreaktioiden optimilämpötilassa, niin kaikki perunalajikkeet imeltyy. Imellys tapahtuu tehokkaimmin kun sose notkistetaan keitinvedellä tai jos peruna keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin siloinkin voi olla tarve lisätä noin 77 asteista vettä, että saadaan sopivan notkea seos. Soseeseen ei tässä vaiheessa lisätä mitään muutaa kuin vesi ja jauho.

  Jauhot lisätään noin 77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa heti imeltymisreaktio missä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen tämä reaktio “sammuu”. Useissa ohjeissa annetaan alhaiset imellyttämislämpötilat ja tämä imeltymisreaktio menetetään usein kokonaan. Silloin kun jauho lisätään noin 77 asteiseen soseeseen, niin ainakin osa reaktiosta saadaan hyödynnettyä.

  Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen alkaa maltoosia tuottava imeltymisreaktio. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 65 astetta ja uunin lämpötila voi olla 70 astetta.

  Jos soseen lämpötila laskee ennen jauhon lisäämistä noin 60 asteeseen, menetetään suuri osa imeltymistehosta, ja jos lämpö laskee vielä tästäkin, niin reaktio hidastuu lähes olemattomaksi ja vaikka imelletään vuorokausi niin imeltymistä ei juurikaan tapahdu. Sose voidaan kuumentaa esimerkiksi sähköuunissa maltoosireaktion optimialueelle 65 asteeseen ja reaktio nopeutuu normaaliksi.

  Kun molemmat imeltymisreaktiot hyödynnetään niin ilmeltymiseen riittää 2-6 tunnin imeltämisaika. Voi imeltää myös yli yön. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

    Vastaa
 2. lisännyt: Jussi on 30.12.2017

  Tässä vähän lyhennetty.

  Jauho lisätään vedellä notkistettuun 77 asteiseen raakana kuorituista keitetyistä perunoista tehtyyn perunasoseeseen ja imellytetään muutama tunti sähköuunissa jäähtyen samalla 65 asteeseen. Imeltämistä voi jatkaa yön yli 65-68 asteessa.

    Vastaa

Lähetä kommentti sivuille