Pesto-kesäkurpitsagratiini

Lisätty 02.07.2014
Pääraaka-aine
Ruokalaji
Vaikeusaste
  • Annokset: 2
  • Esivalmisteluaika 0m
  • Valmistusaika: 0m
  • Yhteensä: 0m

1 sitruuna

n. 600 g kesäkurpitsaa

n. 200 g perunoita

puoli kuppia tuoreita oreganon lehtiä

puoli kuppia tuoretta persiljaa

1 valkosipulinkynsi

30 g rypsiöljyä (tai rapsiöljyä)

2 pientä kupillista leivänmuruja (voi olla vanhoja)

¾ kuppia mitä tahansa juustoa

oliiviöljyä

merisuolaa

  1. Purista pienen uunivuoan pohjalle (pieni pyöreä uunivuoka riittää) yhden sitruunan mehut ja lisää pienenpieni loraus öljyä.
  2. Pilko kesäkurpitsat pieniksi viipaleiksi ja itketä niitä noin 10-15 minuuttia = laita viipaleet pieneen kulhoon ja lisää päälle merisuolaa.
  3. Kuori ja pilko perunat ohuen ohuiksi pyöreiksi viipaleiksi (tärkeää, koska kurpitsa kypsyy uunissa paljon perunaa nopeammin, perunan täytyy siksi olla hyvin ohutta).
  4. Valmista pesto: sekoita oregano, persilja, valkosipulinkynsi, 0,5 tl suolaa ja puoli kuppia rypsiöljyä tehosekoittimessa (tai käsivoimalla, jos jaksat).
  5. Paista leivänmuruset pannulla pienessä määrää rypsiöljyä, niin että ne ovat kauniin ruskeita.
  6. Huuhtele kesäkurpitsoista ylimääräinen suola ja kaada ne isompaan astiaan. Lisää perunat ja kaksi kolmasosaa pestokastikkeesta. Sekoita hyvin. Lisää seokseen juusto ja puolet leivänmuruista ja sekoita uudelleen. Maista, onko seos maultaan hyvä testaamalla yhtä kesäkurpitsaa.
  7. Kaada seos uunivuokaan ja ripottele päälle jäljellejääneet leivänmurut.
  8. Paista uunin keskiosassa 200 celciusasteessa noin 40-50 minuuttia. Kesäkurpitsasta ei saisi tulla liian muussia mutta perunoiden tulisi olla kypsiä; tarkkaile sinulle sopiva paistoaika. Jos leivänmuruset uhkaavat palaa, sekoita niitä hieman haarukalla.
  9. Ota gratiini uunista ja kaada päälle loput pestosta.
  10. Parhaimmalta lisuke maistuu, jos se saa jäähtyä ainakin 10 minuuttia.
  11. Lisukkeen sijaan tästä saisi hyvän pääruuan, jos juuston korvaisi esimerkiksi tofulla, seitanilla tai vihreillä pavuilla. Mielestäni menisi hyvin myös ilman juustoa tämä ruoka.

p.s. Söimme tämän pääruokana, jolloin sitä riitti vain kahdelle. Lisukkeena menisi ehkä 3-4 henkilölle, mutta illanviettoa ajatellen pelaisin varman päälle ja tekisin tuplamäärän hieman isompaan astiaan.

Kokkailu ja yhdessä syöminen on parasta, mitä Laura tietää. Laura on opiskellut agroekologiaa ja häntä kiinnostaa erityisesti ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvät kysymykset. Vuoden 2015 loppuun Laura bloggailee Etiopiasta käsin. Hänen oma bloginsa löytyy osoitteesta www.selamselam.fi

Reseptin kommentit

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille