Paha punajuuri – miten käännyttää punajuuren vihaaja

Lisätty: 22.01.2013 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Talvella tulisi kausiruoka-ajattelun mukaan suosia ruokavaliossa juureksia, kaaleja ja papuja. Nämä kotimaiset ekoraaka-aineet eivät kuitenkaan ole kaikkien suosiossa, ja kieltämättä huonosti valmistettuna ne eivät mitään herkkua olekaan.

Etenkin punajuuresta on omalla kohdallani tullut juures, jota on vaikea hyödyntää – mielikuvissani se sotkee koko keittiön eikä hyviä reseptejä ole tarjolla. Meidän taloudessa punajuuren eksymisessä lautaselle on ollut myös suurempi este – nimittäin aviomieheni. Pientä empiiristä tutkimusta tehdessäni huomasin myös, että hän ei ole ainoa miespuolinen tuttuni, joka ei ole erityisen innoissaan punajuuren mausta. Aloin tottua nyrpisteleviin naamoihin, kun kerroin kokkaavani punajuuresta.

Otinkin haasteena löytää reseptejä, joilla punajuuren syrjiminen saadaan loppumaan. Blogeja kolutessani törmäsin mainioihin resepteihin, joiden kokkaamisen ja maistamisen jälkeen punajuuren heikko maine etenkin miesten keskuudessa voidaan pelastaa. Kokeile näitä kotona!

Punajuuriraviolit

Bongasin tämän reseptin Delicieux-nimiseltä reseptisivustolta. Reseptin jakanut bloggaaja kertoi, että muutettuaan Australiaan Brisbanen kaupunkiin kaikki kehottivat häntä kokeilemaan tätä annosta paikallisessa Michelin-tähditetyn kokin ravintolassa. Syötyään toistuvasti näitä herkkuravioleja bloggaaja päätti yrittää kopioida reseptin parhaansa mukaan.

Täytyy myöntää, että annoksen tekeminen oli työlästä, mutta sitäkin palkitsevampaa. Punajuuriraviolit ovat todellista kausigourmetia ja mieskin muisteli näitä lämmöllä vielä usean päivän kuluttua.

Valmisteluaika 45 min, kokkausaika 15 min, yhteensä 60 min

Neljälle henkilölle

Ainekset:

Pastataikinaan:

2 isoa luomukananmunaa
2 tl vettä
2 dl vehnäjauhoa
0,25 tl suolaa

Punajuuritäytteeseen:

2 keskikokoista punajuurta
1 valkosipulin kynsi
100 g ricotta-juustoa
50 g luomuvuohenjuustoa
50 g luomuparmesaaniraastetta
2 tl timjaminlehtiä (tuoreita)
suolaa ja pippuria

Kastikkeeseen:

100 g suolatonta voita (saa ainakin Stockmannilta)
15–20 salvianlehteä

Valmistusohjeet:

  1. Aloita paahtamalla punajuuri. Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja kääri punajuuret folioon. Pidä uunissa 45–60 minuuttia tai kunnes punajuuri on pehmeää ja lävistyy helposti tikulla. Anna jäähtyä, kuori ja paloittele kuutioiksi. Kuorien pitäisi irrota helposti, jos punajuuret ovat kypsiä.
  2. Sekoita taikina-ainekset  kulhossa. Ota taikina pöydälle ja vaivaa käsin muutama minuutti, kunnes taikina on sileä. Kääri kelmuun ja laita sivuun asettumaan 30 minuutiksi.
  3. Sekoita punajuuret, valkosipuli, ricotta, vuohenjuusto, parmesaani, timjaminlehdet sekä mausteet tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
  4. Levitä pastataikina jauhoiselle pöydälle ja kauli ohueksi levyksi.
  5. Leikkaa piparimuotilla tai teräväreunaisella lasilla ympyränmuotoisia paloja. Täytä jokainen ympyrä teelusikallisella punajuuritäytettä ja paina reunat yhteen. Jos taikina ei tunnu tarttuvan, kosteuta sitä hieman vedellä.  Laita valmiit raviolit liinan alle odottamaan, etteivät ne kuivu. Voit myös pakastaa ylimääräiset raviolit.
  6. Täytä iso kattila vedellä ja lämmitä vesi kiehuvaksi. Lisää suolaa sekä raviolit. Keitä kunnes raviolit nousevat pintaan.
  7. Pastan valmistuessa tee kastike. Lämmitä paistinpannu keskilämmöllä ja lisää voi. Kun voi on sula, lisää salvianlehdet ja paista viisi minuuttia, tai kunnes voin väri on pähkinäisen ruskea.
  8. Siivilöi pasta ja kaada kastike päälle. Sirottele pintaan parmesaaniraastetta ja tarvittaessa vastarouhittua mustapippuria. Itse paahdoin päälle vielä lisäksi saksanpähkinöitä antamaan annokselle paremman proteiinipitoisuuden.

Punajuuribrowniet

Nämä suklaaleivokset vievät kielen mennessään. Sain pahimmatkin punajuuren syrjijät maistamaan brownieita, ja yllättyneet kommentit kuuluivat: ”Ei uskoisi, että tässä on niin paljon punajuurta. Nämähän ovat todella hyviä!”.

15–20 kpl

Valmisteluaika 15 min, uunissa 45 min, yhteensä 60 min

Ainekset:

4 kpl kokonaisia, raakaa punajuurta
100 g suolatonta voita, plus vähän vuoan voiteluun
200 g  70 % suklaata
1 tl vaniljajauhetta
250 g ruokosokeria
3 luomukananmunaa
100 g vehnäjauhoa
25 g tummaa kaakaojauhoa

Valmistusohjeet:

  1. Peitä kädet kumihanskoilla estääksesi käsien tahraantuminen. Kuori ja paloittele punajuuret ja laita isoon mikron kestävään kulhoon. Lisää loraus vettä ja laita mikroon* kypsentymään korkealla lämmöllä noin 12 minuutiksi, tai kunnes punajuuri on pehmeää.
  2. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele noin 20 x 30 cm korkeareunainen vuoka. Paloittele suklaa ja leikkaa voi kuutioiksi. Kaada valmis punajuuri siivilän läpi päästäksesi eroon ylimääräisestä nesteestä. Sekoita tehosekoittimessa punajuuri, suklaa, voi ja vanilja, kunnes ainekset ovat tasaista massaa.
  3. Laita isoon kulhoon sokeri ja munat. Vatkaa kunnes taikina on paksua, vaaleaa ja vaahtomaista. Lusikoi punajuurimössö kulhoon (pelästymättä kokonaisuuden tämänhetkisestä epäilyttävää ulkomuotoa) ja sekoita lusikalla. Yritä pitää sekoitus mahdollisimman ilmavana. Siivilöi sekaan vehnäjauho ja kaakaojauhe, ja sekoita varoen tasaiseksi.
  4. Kaada voideltuun vuokaan ja laita uuniin 25 minuutiksi tai kunnes seos on kunnolla kohonnut. Anna jäähtyä ja paloittele sitten kuutioiksi.

*Huom. Jos et käytä mikroa, keitä punajuuri kuorineen pehmeäksi kattilassa ja kuori vasta kypsänä. Voit myös ostaa valmiiksi keitettyä punajuurta, mutta muista ottaa purkki, johon ei ole lisätty etikkaa.

Punajuuri-appelsiini-salaatti

Halusin ottaa mukaan myös yhden salaatin todistamaan, että punajuuri voi olla hyvää ilman järkyttävää määrää suklaata ja rasvaa. Appelsiinit ovat parhaimmillaan juuri talvella. Joidenkin ruokahifistelijöiden mielestä tämä resepti voi olla jo vähän klise, mutta toisaalta klassikot eivät synny tyhjästä.

3–4 annosta

Valmisteluaika 15 min, punajuurten paahtuminen 45 min, yhteensä 60 min

Ainekset:

 Salaatti:

4 punajuurta
oliiviöljyä
100 g vuohenjuustoa
2 applelsiinia
punamangoldin lehtiä
saksanpähkinöitä

Kastike:

1 rkl valkoviinietikaa
1 rkl applesiinin mehua
0,25 tl Dijon-sinappia
1,5 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl pähkinäöljyä
0,25 tl juoksevaa hunajaa

Valmistusohjeet:

  1. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Huuhtele punajuuret ja pirskota niiden päälle oliiviöljyä. Kääri folioon ja paahda uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä.
  2. Jäähdytä hetki, kuori ja pilko lohkoiksi.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  4. Leikkaa appelsiineista molemmat päädyt ja kuori ne. Irrota appelsiinin palaset ja poista niiden ohut kuori.
  5. Paahda pähkinöitä hetki kuumalla pannulla ilman öljyä. Minuuttikin riittää, sillä pähkinät palavat helposti. Pilko vuohenjuusto.
  6. Sekoita salaatinlehdet, punajuuret, appelsiinit ja kastike. Lisää päälle paahdetut pähkinät ja vuohenjuusto.

Reeta on yrittäjä, digityöläinen, wannabe-toimittaja ja ekofoodie. Reeta kokkaa yksinkertaista arkiruokaa kasviksista ja kestävästi kalastetusta kalasta, bongaa kirjauutuuksia, seuraa ruokailmiöitä verkossa sekä pohtii syömistä eläineettisistä näkökulmista. Haaveena on kirjoittaa jonain päivänä oma ekoruokakirja.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille