Mitä minä syön – Petra Pusa vannoo lähiruoan nimeen

Lisätty: 11.03.2014 | Käyttäjältä: | 1 kommentti
Kategoria : kausiruoka lähiruoka

Oikean ruoan ruokakauppa Anton & Antonin henkilöstöpäällikkö Petra Pusan elämä pyörii ruoan ympärillä. Petraa kuunnellessa aistii, että ruoka on hänelle paljon enemmän kuin polttoainetta.

”Kasvoin perheessä jossa parasta arkea edusti äidin jokapäiväinen ruoanlaitto sekä monipuolinen, kansainvälinen illallisvieraskaarti. Ruokapöydässämme söivät sulassa sovussa eri kansalaisuudet ja lapsille tuli tutuiksi jo pienestä muun muassa japanilaiset, meksikolaiset ja italialaiset maut, joita vieraat toivat keittiöömme. Rakastin sitä kaikkea; tuoksuja, naurua, syömistä, yhteisöllisyyttä”.

Petran omaan perheeseen kuuluu mies ja kolme lasta.

”Syömme koko perhe samaa ruokaa. En ymmärrä niin sanottuja lasten ruokia ja vastustan ehdottomasti lasten ruokalistoja ravintoloissa! Se on mielestäni lasten kamalaa aliarvioimista. Haluan tarjota omille lapsilleni monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Nakit, lihapullat ja ranskalaiset eivät ole ravintolaelämys lapselle sen enempää kuin aikuisellekaan.”

Lasten myötä Petra on kokenut lopullisen ruokaheräämisen ja hän puhuu vakuuttavasti kotimaisen, lähellä tuotetun ruoan puolesta. Omien kokemuksiensa kautta Petra pystyy antamaan loistavia esimerkkejä siitä, miksi kannattaa valita lähellä tuotettu mieluummin kuin kaukaa tänne kuljetettu ruoka.

”Asuin vuosia Amerikassa ja se oli minulle melkoinen shokki. Ruokien maut tuntuivat vierailta, paahtoleipä ja esimerkiksi maitotuotteet saattoivat säilyä kuukausikaupalla. Tällaiselle perinteiselle suomalaiselle sitä oli hyvin vaikea ymmärtää.”

Toinen Petran esimerkki tulee Kiinasta. ”Minun GOJI-marja kokeiluni loppui Kiinassa, jossa suoritin ruoka-alan erikoistumisopintoja. Kun näin, miten siellä pakattiin näitä marjoja paljailla ja samoilla käsillä, joilla oli juuri näprätty kaloja. Kiinasta palasin ilman ruokatuliaisia, ehkä ensimmäistä ja viimeistä kertaa elämäni aikana! Samalla reissulla koin myös järkytyksen huomatessani, että luomusertifikaatti ei siellä merkitse samaa asiaa kuin täällä. Vaikka itse tuote olisikin luomusertifioitu, on maaperällä, ilmanlaadulla ja vesistöjen puhtaudella vielä merkittävämpi vaikutus lopputuotteeseen. Suomalaisen ja kiinalaisen luomusertifikaatin ero onkin aika valtava. Kärjistäen voisi sanoa, että mitä harvaan asutumpi maa, sen puhtaammat luonto-olosuhteet”.

Ekologisuus merkitsee Petralle nimenomaan arjen pieniä asioita. Vähemmän ja parempaa – ajattelua, joka liittyy niin ruokaan kuin vaatteisiinkin.

”Keskittyminen oleelliseen on mielestäni ekologisuuden perusta. Tarpeen ja konkreettisen käytön optimointi. Toki esimerkiksi kierrättäminen on tärkeää, mutta olen tarkka myös siitä, että ruokaa ei osteta turhaan. Ruoan roskiin heittäminen on vielä epäekologisempaa kuin vaikka kasvatetun broilerin syöminen. Syön myös mielelläni kotimaista luomulihaa ja mahdollisimman läheltä kalastettua kalaa, erityisesti kotimaista ahventa. Sesonkiajattelu on lähellä sydäntäni sekä yksinkertaiset, puhtaat maut.”

Petra kiteyttää oman ruokafilosofiansa näin:

”Raaka-aineiden puhtaus ja selkeys, lisäaineettomuus sekä oman kehon ja elimistön kuunteleminen. Jokainen yleensä tietää, mistä oma huono olo johtuu. Pitää vain olla rehellinen itselleen ja pyrkiä olemaan paras mahdollinen oma itsensä.”

kuha

PETRAN LEMPIRESEPTI

Voissa paistettua kuhaa, kukkakaalipyre & salaatti

(2 aikuiselle ja kolmelle lapselle)

5 keskikokoista kuhafilettä (mielellään nahalla)
Voita paistamiseen
Ripaus pippuria ja suolaa

Paistetaan nahkapuolelta, nostellaan voivaahtoa päälle kunnes valmis.

Kukkakaalipyre

n. kilo kukkakaalia
suolaa
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa
valkopippuria
1-2 tl valkoviinietikkaa

Keitä kukkakaali maito & kermaseoksessa, suolaa sopivasti. Lisää voi ja
mausteet. Sekoita sileäksi sauvasekoittimella.

Salaatti
Tuoreita salaatteja, makeita kirsikkatomaatteja, balsamicosipuleita,
avokadoa, paahdettuja manteleita, granaattiomenaa, balsamicosiirappia,
tuoretta lehtipersiljaa puntti, Furikakea hieman, yrttisuolaa sopivasti. Loraus oliiviöljyä.

Petra Pusa on kolmen lapsen äiti ja 35-vuotias Anton & Anton ruokakauppojen henkilöstöpäällikkö ja lähiruoan puolestapuhuja.

Terhi on PTCA® Ravintovalmentaja, joka luotsaa omaa IhanUusOlo Suomi yritystään ja liputtaa maalaisjärjen sekä puhtaan, suomalaisen kotiruoan puolesta. Tutustu IhanUusOloon osoitteessa: www.ihanuusolo.fi

Facebook kommentit

  1. lisännyt: Riikka on 11.3.2014

    Asiaa! Lastenlistat ovat kammottavia: lähinnä prosessoitua lihaa (nugetteja ja nakkeja). Ihania ovat ne ravintolat, joissa voi tilata lapsille puolikkaita annoksia puoleen hintaan. Helsingissä ainakin Rivoletto ja ravintola Sunn ovat aina ihanasti huomioineet lapset.

      Vastaa

Lähetä kommentti sivuille