Mitä minä syön: Anna Perho

Lisätty: 20.01.2014 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
anna_perho

Kuva: Ville Juurikkala

Toimittaja Anna Perho rakastaa ruokaa.

”Äitini ja kummatkin mummini ovat mestarillisia ruuanlaittajia, joten olen tottunut pienestä saakka syömään hyvin. Taitavaksi ruuanlaittajaksi oppii, jos ensin tietää, miltä hyvä ruoka maistuu. Kasvoin maatilalla, jossa näki mistä ruoka tulee.”

”Raaka-aineita osaa arvostaa ihan eri tavalla kun näkee, miten paljon niiden kasvattaminen teettää työtä.”

Anna on hyvin kiinnostunut ruoanlaitosta ja kokeilee mielellään uusia reseptejä. Lempikeittokirjoja tällä hetkellä ovat Pipsa Hurmerinnan ja Jamie Oliverin kirjat sekä Olga Temosen kasviskeittokirja.

”Syön niin sanottua tavallista kotiruokaa. Jos menen varta vasten syömään ravintolaan, valitsen paikan, jossa kaikki tehdään alusta saakka oikeista raaka-aineista.”

Docventures -ohjelman lihaton lokakuu -kampanja sai myös Annan mukaan kokeiluun, koska hän on muutenkin pyrkinyt lisäämään kasvisruoan määrää ruokavaliossaan. Yllätys oli, että lihattomuus olikin todella helppoa. Luomuruoan osalta Annalla on hieman ristiriitaiset ajatukset.

”Luomuruoan terveyshyötyjä ei ole käsittääkseni pystytty tieteellisesti todistamaan. Myös ympäristöhyödyt ovat osittain kiistanalaisia. Kun ruokaa ei riitä kaikille, onko järkevää hukata maankäyttöresursseja ottamalla pellosta irti vähemmän kuin modernein menetelmin on saatavissa?”

”Pidänkin luomusyömistä enemmän ideologiana kuin ekologisena valintana. Luomulihan idean ymmärrän, siis sen, että eläimiä kohdellaan inhimillisemmin kuin tehotuotantolaitoksissa. Myös ulkomaisiin luomusertifikaatteihin kannattaa suhtautua kriittisesti. On naiivia kuvitella, että ravintoketjuja valvottaisiin kaikkialla samalla pieteetillä kuin meillä.”

Keskustelu vastuullisesta syömisestä ja ekologisesta ruoanlaitosta mietityttää Annaa:

”Ekologisen jalanjäljen laskeminen on monimutkainen prosessi, johon kuuluu paljon muutakin kuin kiva merkki pussin kyljessä. Ekologista syömistä on esimerkiksi kasvisten määrän lisääminen ruokavalioon ja sellaisten kalojen syöntiä, jotka eivät ole uhanalaisia. Listan näistä kaloista löytää vaikkapa WWF:n sivuilta. Muun muassa tonnikalakantojen tila on hälyttävä. Ne kuolevat pian sukupuuttoon, jos emme lakkaa syömästä niitä.”

Ei lisättävää.

Annan lempiresepti: 

Pipsa Hurmerinnan lehtikaalisipsit

150-200 g lehtikaalin lehtiä
½-1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl sesaminsiemeniä
Kuivattua chiliä

Leikkaa lehdistä ruodit pois. Sekoita kastikeainekset kulhossa ja pyörittele lehdet siinä. Paahda leivinpaperin päällä 150-asteisessa uunissa, kunnes lehdet ovat rapeita.

Terhi on PTCA® Ravintovalmentaja, joka luotsaa omaa IhanUusOlo Suomi yritystään ja liputtaa maalaisjärjen sekä puhtaan, suomalaisen kotiruoan puolesta. Tutustu IhanUusOloon osoitteessa: www.ihanuusolo.fi

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille