Keittiö ja puutarha – herkuttelua kasvisruoalla ja leivonnaisilla

Lisätty: 04.03.2012 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia
Kategoria : kasvisruoka leivonta

Suvi: Keittiö ja puutarha

Mindon vierailevana tähtenä ruokabloginsa esittelee nyt Suvi, joka kirjoittaa blogia ”Keittiö ja puutarha – herkuttelua kasvisruoailla ja leivonnaisilla”.  Suvi on joensuulais-helsinkiläinen kirjallisuuden opiskelija, jonka kaikki ruokaohjeet ovat vegaanisia.

Kiinnostukseni ruokaan ja ruuanlaittoon heräsivät muutama vuosi sitten samoihin aikoihin kuin päätin alkaa kasvissyöjäksi, eikä sattumalta. Ylä-asteen köksäntunneista innostuneena teininä aloin opetella laittamaan ruokaa ja tuntemaan eri raaka-aineita. Samalla törmäsin kysymyksiin ruuan alkuperästä ja sen eettisyydestä, kuten luomu- ja tehotuotannon eroihin. Viimeisenä niittinä kasvissyöjäksi alkamiseen toimivat Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemat sikalakuvat muistaakseni loppusyksyllä 2007. Idea ruokablogin perustamisesta syntyi pian tämän jälkeen, kun tutustuin muihin blogeihin ja huomasin, että kasvisruokaohjeiden tarjonta niin netissä kun keittokirjoissakaan ei ollut erityisen laajaa. Onneksi tilanne on sittemmin parantunut.

Nykyään kokkaan vegaaniruokaa pääasiassa yhden hengen opiskelijakämpässä. Kutsun mielelläni ystäviäni syömään tai vaikka lettukesteille – hyvä ruoka on parasta hyvässä seurassa. Ruokafilosofiani voidaan kiteyttää kahteen sanaan: hyvää & helppoa. Ruuan tulee mielestäni olla nautinto, eikä stressin tai huonon omantunnon aihe. Nykyisessä ruokakulttuurissamme minua ärsyttää eniten se, että ruokaa pidetään vain polttoaineena keholle, tai jopa välttämättömänä pahana. Kaloreita, rasvoja ja hiilihydraatteja laskiessa on vaikea nauttia hyvästäkään ruuasta. Ruuan ekologisuuden pyrin huomioimaan kasvisruokavalion lisäksi sillä, että suosin luomua, kauden mukaisia kasviksia sekä paikallisia tuottajia. Täällä Joensuussa on ihanaa, että ihan tavallisistakin marketeista löytyy vaikkapa jauhoja, jotka tulevat pienmyllyltä 30 kilometrin päästä. Raaka-aineiden laatu on myös säännönmukaisesti parempi, kun niitä ei kuljeteta pitkien matkojen ja monien keskusvarastojen kautta.

Blogini keskittyy pääasiassa helppoihin arkiruokiin, mutta välillä innostun kokeilemaan monimutkaisempiakin ruokia. Vaikka yleensä haluan ruuan olevan valmista puolessa tunnissa siitä kun tulen kotiin luennoilta, joskus on mukava käyttää vaikkapa koko lauantai hienon illallisen valmistamiseen. Lisäksi leivon paljon, ja se näkyy myös blogissani. Alla on pari suosikkiohjettani, jotka sopivat moneen lähtöön. Kokeile pestoperunoita vaikkapa kasvispihvien kaveriksi, papupataa riisin tai couscousin kera ja pisto manchegoa minkä tahansa ateria kasvislisukkeeksi. Kaikki alla olevat ohjeet on mitoitettu noin kahdelle syöjälle. Blogistani löydät lisää ohjeita!

Pestoperunat

Pestoperunat

5-8 perunaa koosta riippuen
50 g pinjansiemeniä
1 ruukkubasilikan lehdet
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
suolaa

Kuori ja lohko perunat. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Soseuta pinjansiemenet, basilika ja valkosipuli tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja lisää öljyä vähitellen kunnes saat löysähköä kastiketta. Lado perunat voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle suolaa ja sekoita joukkoon pesto.

Mausteinen papupata

Turkkilainen papupata
4-5 dl borlotti- tai mustapapuja tölkistä tai keitettynä
3-4 rkl oliiviöljyä
1 (puna)sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
reilu kourallinen luumutomaatteja (tai 3-4 isohkoa tavallista tomaattia)
1 tl juustokuminaa
kourallinen tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria
tilkka valkoviiniä

Huuhdo ja valuta pavut. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli, pilko tomaatit pieneiksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy pannussa ja kuullota sipuleita siinä kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää tomaatit mausteet ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää pavut ja noin desilitra vettä ja puolisen desiä valkoviiniä. Keitä välillä hämmentäen kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.

Pisto manchego eli manchalainen kasvispata

Pisto manchego

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
5 tomaattia
2 rkl persiljasilppua
suolaa ja mustapippuria

Pilko ja kuori sipulit ja valkosipuli. Kuullota ne öljyssä pehmeiksi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuehkoiksi viipaleiksi ja tomaatit lohkoiksi. Lisää ne, suola ja pippuri pannuun ja anna kypsyä hiljakseen n. 20 min. Sekoita persilja joukkoon hetkeä ennen tarjoilua.

Palvelun nimi Mindo tulee sanoista mind ja do, eli välitä ja toimi. Haluamme edistää vastuullista syömistä – ruokaa joka on hyväksi itselle ja ympäristölle.

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille