Esimerkillinen Martta – Marianne Heikkilä liputtaa itsetehdyn ruoan puolesta

Lisätty: 15.04.2014 | Käyttäjältä: | 0 kommenttia

Tiukka ja askeettinen ruokavalio on tuttua kauraa Marttaliiton toiminnanjohtajalle, Marianne Heikkilälle.

”Migreenistäni johtuen joudun noudattamaan tarkkaa ruokavaliota. En syö juurikaan riisiä, pastaa, perunaa tai valkoisia jauhoja. En myöskään käytä alkoholia, vahvoja mausteita, punaista lihaa tai juustoja. Yritän myös välttää suolaa parhaani mukaan. Syön paljon täysjyväleipää, kasviksia, marjoja, sieniä, palkokasveja, puuroja, pirtelöitä ja ennen kaikkea itsetehtyä ruokaa.”

Marianne lopetti lihansyönnin vuonna 1989 muutettuaan pois lapsuudenkodistaan. ”Aloitin täysin kasvissyöjänä, mutta olen huomannut, että elimistölleni on hyväksi tietty määrä proteiinia ja lihaakin. Haluan olla joustava kasvissyöjä eli fleksitaristi, joka ei ole lihaa vastaan vaan kasvisten puolesta. Aloitettuani Martoissa vuonna 2010, aloin entistä enemmän kiinnittämään huomiota ravitsemussuositusten mukaiseen ruokailuun, myös lapsieni osalta.”

Ekologisuus esiintyy Mariannen perheen arkiruokailussa monella eri tavalla: ”Tavoittelen syömisen ympäristöystävällisyyttä, taloudellisuutta ja terveellisyyttä. Jos ruoka, jota syön arkena, vastaa kolmannesta kaikesta ympäristökuormituksestani haluan olla tarkka sen suhteen. Siksi kaikilla valinnoillani on aina ympäristöllinen merkitys. Suosin reilun kaupan tuotteita sekä lähiruokaa ja luomua. Itsetehty sesonkiruoka, ruokatuunaus ja pakastaminen ovat meille arkea. Ekologisuus on arkisia kuluttajavalintoja ja tekoja, jotka näkyvät päivittäin perheemme ruokapöydässä”.

Ruokatarvikkeiden hankinta on paljon ruokaa laittavalle Heikkilän perheelle tärkeä juttu. Lähiruoan suosiminen näkyy ruokatarvikehankinnoissa:

”Suosin lähiruokaa kaikessa ja haluan tietää pakkausmerkinnöistä alkuperämaan ja ainesosat, joita tuote sisältää. Seuraan aktiivisesti myös verkkokaupan kehitystä ja aion hankkia esimerkiksi Kotitila.fi -tapaisista kaupoista ruokia juhlapyhiin.”

”Saan myös anopiltani usein mahtavia pakastimen tuotteita kuten sieniä, marjoja, mehuja sekä hilloja ja arvostan niitä suuresti. Haluaisin myös hyötyviljellä ja oppia siitä enemmän. Viime kesänä teimme taloyhtiössämme hyötyviljelmälaarit ja kylvin myös yrttejä. Ihan vielä sato ei tosin menestynyt.”

vadelmat

Maalaisjärki kuuluu vahvasti Mariannen elämään ja hän kehottaa ihmisiä kuuntelemaan itseään myös ravintoasioissa: ”Minusta on positiivista, että ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia ravitsemuksesta. Trendit kuitenkin tulevat ja menevät, mutta terve maalaisjärki sanoo, mikä on hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille. Toivoisin, että leviäisi trendi, jossa jokaisessa kotitaloudessa olisi oma kotivara – riittävä varasto pahanpäivän tai poikkeusolojen varalta ruokaa, josta voi nopeasti valmistaa maittavan muonituksen. Ruoasta on tullut aikamme uusi ismi ja lähes uskontoon verrattava maailmankatsomus, jolla ihmiset vertailevat toisiaan erityisesti sosiaalisen median aikoina. Jos et ole kokeilunhaluinen superkotikokki, tunnet itsesi luuseriksi ja menetetyksi tapaukseksi. Siksi me martat haluamme esimerkiksi madaltaa kynnystä tulla tavallisille ruokakursseille, valikoimissamme on monta kymmentä erilaista kurssia ja aina voi räätälöidä myös omalle porukalle sopivan ruokakurssin.”

”Toisaalta olen ajatellut, että maailma ei ole oikeudenmukainen, kun toiset hifistelevät ja kulinarisoivat ruokiensa kanssa samalla kun toiset joutuvat olosuhteiden pakosta olemaan ruokajonoissa ja miettimään, riittääkö raha ylipäänsä ruokaan. Ruoka jakaa ja yhdistää.”

Terhi on PTCA® Ravintovalmentaja, joka luotsaa omaa IhanUusOlo Suomi yritystään ja liputtaa maalaisjärjen sekä puhtaan, suomalaisen kotiruoan puolesta. Tutustu IhanUusOloon osoitteessa: www.ihanuusolo.fi

Facebook kommentit

Lähetä kommentti sivuille